blog foto 296x300 - Jak mieć więcej energii zimą?Zima to okres, w którym nietrudno o „złapanie” przeziębienia czy grypy. Właśnie dlatego każdy z nas powinien zadbać o wzmocnienie swojej odporności. W tym celu należy wzbogacić swoją codzienną dietę o produkty, które zwiększą zasoby energii w organizmie oraz uchronią go przed szkodliwymi wirusami. Co warto stosować, aby wzmocnić układ odpornościowy?

Co wpływa na osłabienie układu immunologicznego?

Układ odpornościowy jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu żywego. Niestety wiele czynników powoduje jego osłabienie, wskutek czego powstają u nas różnorodne jednostki chorobowe. Są to:

  • Nieodpowiedni styl życia- tj. nieprawidłowa dieta, która zwłaszcza w okresie zimowym powinna być bogata w warzywa i owoce pełne witamin i minerałów, a także brak aktywności fizycznej, która jest niezwykle ważna i wpływa na zahartowanie organizmu,

  • Wychłodzenie i przegrzanie- może być związane z niewłaściwym ubiorem,

  • Regularny stres- związany z problemami w szkole czy pracy

  • Przemęczenie i brak relaksu

Właśnie te główne czynniki mogą wpłynąć na powstanie osłabienia odporności, co z kolei powoduje powstanie infekcji i objaw z nimi związanych.

Jak wzmocnić organizm zimą?

Jak wcześniej wspomniano, jednym z głównych elementów przyczyniających się do utrzymania odporności i wzmocnienia energii jest prawidłowa dieta. W codziennym MENU muszą znaleźć się przede wszystkim owoce i warzywa. Warto zaznaczyć, iż każda osoba powinna zjadać 5 porcji owoców i warzyw na dzień.

Nie od dziś wiadomo, że na utrzymanie zdrowia całego organizmu wpływa witamina C, dlatego też należy zadbać o odpowiednie jej dostarczenie. W jakich produktach znajdziemy najwięcej kwasu askorbinowego?

  • Dzika róża posiada aż 1800 mg witaminy c/100g- można z niej przygotować konfitury, dżemy lub kompoty na zimę. Ciekawostką jest fakt, iż garść dzikiej róży posiada taką ilość kwasu askorbinowego co 35 cytryn!

  • Rokitnik posiada ok. 1100 mg witaminy C/100g- jego świeże owoce są niejadalne, jednak idealnie nadaje się do przygotowania dżemów, marmolad i soków.

  • Czarna porzeczka posiada 180-400 mg witaminy C/100g- warto więc kupować lub samodzielnie sporządzić z niej dżemy czy konfitury.

  • Natka pietruszki posiada aż 178 mg witaminy C/100g- oprócz tego, że poprawia odporność, wpływa na przyspieszenie procesów trawiennych, redukcję cellulitu, zapobieganie chorobom żołądka i likwidację nieprzyjemnego zapachu z ust.

Witaminę C można znaleźć w wielu suplementach diety, m. in w Phyto C firmy Earth Power International. Produkt ten zawiera 100% lewoskrętnej witaminy C, naturalnie pozyskiwanej z dzikiej róży, aceroli, czarnego bzu i cytryny.

Co powinniśmy spożywać zimą oprócz witaminy C?

  • Kurkuma znana jest nam wszystkim przede wszystkim jako przyprawa. Mało kto jednak wie, że posiada ona wiele właściwości zdrowotnych dla ludzkiego organizmu. Spożywając tę roślinę, możemy nawet uchronić się przed nowotworem. Kurkuma posiada również działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Oznacza to, iż usuwa z organizmu szkodliwe toksyny i chroni go przed działaniem bakterii i wirusów, dzięki czemu istotnie zmniejsza ryzyko „złapania” infekcji i grypy.

  • Żeń- szeń nie bez powodu nazywany jest „korzeniem życia” lub „boskim zielem”. Wpływa on bowiem pozytywnie na pracę całego organizmu ludzkiego. Wspiera układ immunologiczny i sercowo-naczyniowy, chroniąc nad przed powstaniem chorób. Oprócz tego przyczynia się do poprawy pamięci, redukcji stresu i przeciwdziała starzeniu.

Kurkumę i Żeń-Szeń można znaleźć w składzie wielu suplementów leczniczych, m.in. w produkcie „Phyto life” firmy Earth Power International. Preparat posiada również wiele innych witamin i minerałów pozyskiwanych naturalnie z owoców i warzyw, m.in. z rumianku, lukrecji, owoców goji, chińskiej róży czy mandarynki. Suplement wpływa na zwiększenie energii i wspomaga wykonywanie codziennych czynności, zwłaszcza w okresie jesieni i zimy.