sklep1 1 296x300 - Witamina C lewoskrętna - co to jest?

Witamina C przede wszystkim kojarzy się z przeciwdziałaniem przeziębieniom. Jest to faktycznie prawda, ponieważ wspomaga ona odporność, jednak wybierając odpowiednią witaminę C nie zwracamy uwagi na to jakie posiada właściwości.

Witamina C- jaki wybrać rodzaj?

Witaminę C dostępną na rynku można podzielić na syntetyczną, naturalną oraz na lewoskrętną i prawoskrętną. Witamina lewoskrętna jest o wiele lepiej przyswajalna, ma 100% biologicznej aktywności witaminowej i może być dzięki temu w pełni przyjmowana przez nasz organizm. Jest to znany nam kwas askorbinowy, który zamiennie jest używany z witaminą C. Jego nazwa pochodzi z łacińskiego i w tłumaczeniu oznacza „bez szkorbutu”. Właśnie witaminą C leczono tę przykrą przypadłość, ponieważ jej niedobór prowadzi do powstawania problemów z trudno gojącymi się ranami i krwawiącymi dziąsłami.

Witamina C- gdzie ją znaleźć?

Najwięcej witaminy C znajdziemy m.in. w czarnej porzeczce, bzie, owocach róży, kiwi, melonach, jabłkach, żurawinie, cytrusach, ale także w natce pietruszki, brukselce, kapuście, zwłaszcza kiszonej, zielonym groszku, szpinaku i kalafiorze. Pamiętajmy, że witamina C jest bardzo wrażliwa na wysokie temperatury, dlatego najlepiej warzywa przygotowywać na parze, bądź spożywać na surowo.
W okresie zimowym świetnie sprawdzi się surówka z kiszonej kapusty w towarzystwie marchewki i jabłek. Domowe przetwory np. z porzeczek będą także dobrym zamiennikiem, ponieważ pasteryzacja mniej szkodzi witaminie C, niż np. gotowanie warzyw w wodzie.

Suplementacja lewoskrętnej witaminy C- jaki produkt wybrać?

Warto wspomnieć, iż oprócz dostarczania kwasu askorbinowego, należy zadbać o odpowiednią jego suplementację. Skutecznym produktem jest preparat „ Phyto C „ – stanowiący w pełni naturalną witaminę C w postaci ekstraktów z aceroli, cytryny, czarnego bzu i dzikiej róży. Dostarcza on pełnowartościowy składnik, który chroni naszą odporność i wspomoże metabolizm.

Właściwości kwasu L-askorbinowego

  • Działa antynowotworowo
  • Wspomaga produkcję kolagenu, białka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu
  • Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych.
  • Wspomaga również układ odpornościowy, dlatego jest zalecany w okresach przeziębień.
  • Współdziałając z witaminą E, wychwytuje wolne rodniki i wydala je z organizmu.
  • Przyspiesza znacząco gojenie się ran, wchłanianie się sińców i zrastanie kości.
  • Suplementacja witaminą C zmniejsza również krwawienie z dziąseł. Jest ważna dla osób z anemią, ponieważ ułatwia wchłanianie się żelaza.
  • Ze względu na swoje właściwości polecana jest zwłaszcza sportowcom.